Největší kostnici světa najdete v Paříži. 7 milionů ostatků mrtvých

Přidat na Seznam.cz

Chtěli byste vidět co nejvíce kostí na jednom místě? Tak v tom případě se vypravte do Paříže. Největší kostnici na světě najdete skrytou v podzemních katakombách ležících pod náměstím Place Denfert-Rochereau. Můžete tu spatřit neuvěřitelných 7 milionů ostatků mrtvých.

Inspirace antikou

Nabízí se otázka: Proč tolik? Zdejší obyvatelé houfně umírali na mor s jejich ostatky končily na různých místech. Vznikla obava z dalšího šíření epidemií, a proto bylo rozhodnuto, že se musí shromáždit v jednom objektu. Vybrány byly na konci 18. století právě zmíněné katakomby vzniklé po těžbě kamene. O dekorativní úpravu prostor se postaral francouzský inspektor Héricart de Thury. Jeho zásluhou se tu objevily dórské sloupy, oltáře, stély a hrobky v antickém a egyptském stylu. Některá zákoutí katakomb byla pojmenována podle náboženských, romantických nebo antických zdrojů, třeba Krymatorní sarkofág, Samaritánská fontána nebo Pohřební lampa.

Přírodovědné experimenty

Thury chtěl podpořit i vzdělávací aspekt, který by pouhou sbírku kostí povýšil na novou muzeální úroveň. Proto zde nechal postavit dva kabinety kuriozit. Jeden se věnoval mineralogii, druhý patologii. Patologický kabinet ukazoval vzorky, které odkazovaly na onemocnění a deformace kostí, zjištěné výzkumem Dr. Michela-Augustina Thoureta v roce 1789. K vysvěcení kostnice došlo 7. dubna 1786, veřejnost se do ní může podívat od roku 1809. Botanik Jacques Maheu v katakombách po jejím otevření studoval flóru. Armand Viré, speleolog a přírodovědec, zde objevil jeskynní korýše. Také Héricart de Thury provedl v roce 1813 svůj experiment: do nádrže Samaritánovy fontány vložil čtyři zlaté rybky. Přežily, ale nebyly schopny se rozmnožovat a osleply.

Uvidíte jenom kousek

Patologické výzkumy tu probíhají dodnes, výzvou je hlavně uchování kostí pro budoucnost. Jedná se o jednu z mála kostnic ve světě, která se nachází pod zemí. Máte-li chuť do ní nakouknout, návštěvnický okruh měří 1500 metrů a na prohlídku si vyhraďte hodinu. Pochopitelně uvidíte jenom zlomek, celková plocha katakomb činí asi 11 000 m2.

Zdroje: Catacombes Paris