Ohňová země svůj název nese podle táborových ohňů kočovných indiánů

Přidat na Seznam.cz

Jakmile se dostanete na konec kontinentu, drsná krajina se stává divočejší a divočejší a nakonec se rozpadá na tisíce skalnatých ostrovů. Ohňová země je oblast mechem porostlých lesů, skalnatých hor a fjordů. Je tu tak dost dobrodružství, které rozněžní duši každého objevitele.

Historie Ohňové země

Lidé žijí v Ohňové zemi již 10 000 let v domorodých kmenech, které jsou velmi zdatné v rybolovu a lovu. Nejznámější jsou Yaghanové, kteří žili podél pobřeží Beagleova kanálu a lovili ryby z kánoí.

Název Tierra del Fuego neboli Ohňová země dal ostrovu slavný portugalský mořeplavec Ferdinand Magellan, který jej prozkoumal v roce 1520 a všiml si malých ohňů podél celého pobřeží. Následujících 400 let zde námořníci lovili velryby a tuleně, ale teprve v roce 1826 začala důkladná dokumentace této oblasti. Tehdy se na průzkumnou výpravu vydal koráb Beagle s mladým Charlesem Darwinem a námořním kapitánem a objevitelem kapitánem Robertem FitzRoyem. Loď jako první proplouvala celým průlivem Beagle od východu na západ, což dalo tomuto úseku vody jméno, a Darwinova četná pozorování geologie, flóry a fauny se později stala základem jeho teorií o původu druhů.

V průběhu 19. století kolonizovali ostrov misionáři a osadníci, což mělo pro původní obyvatele katastrofální následky. V důsledku konfliktů a nemocí se jejich počet výrazně snížil a národy Yag’han a Selk’nam téměř vymřely. Později krátká zlatá horečka přilákala dobrodruhy z celého světa, kteří se shromažďovali v malých osadách, z nichž se později staly Ushuaia, Porvenir a Rio Grande.

Co zde podniknout?

Většina území Ohňové země je drsná a odlehlá a je nejlepší ji prozkoumat pěšky nebo na lodi. Neexistuje lepší způsob, jak se ponořit do krajiny, než se vydat na nějakou stezku nebo klouzat po sutích a balvanech na náročnějších vícedenních túrách. Pokud se chcete každou noc vrátit do pohodlné postele, ale přes den se vydat na průzkum, můžete se vydat na dobrodružnou plavbu, která se vine chilskými fjordy a zavede vás do nejúchvatnějších zátok a na ledovce, aniž byste museli šetřit na kvalitě jídla nebo nočního odpočinku.

Let do Ushuaie

Dramatická poloha města, sevřeného mezi chvostem And a průlivem Beagle, dělá z přistání nezapomenutelný zážitek.

Ochutnávka krabů

Krab centolla, vylovený přímo z kanálu Beagle, se objevuje na jídelních lístcích v celé Ushuaie a je vynikající v polévkách, pečený v krunýři nebo jednoduše grilovaný.

Divoká příroda v kanálu Beagle

Během plavby lodí po této úžasně krásné vodní cestě lemované horami spatříte albatrosy a lachtany, rybáky a velryby.

Estancia Harberton

V Estancii Harberton získáte jedinečnou představu o životě prvních evropských osadníků a jejich interakcích s místními domorodými komunitami.

Kdy Ohňovou zemi navštívit?

Léto zde trvá od prosince do února a přináší vyšší teploty, delší dny a o něco větší šance na jasnou oblohu. I v létě je zde však počasí velmi nepředvídatelné. Připravte se na pláštěnky, vrstvy oblečení a na to, že vás bude bičovat proslulý patagonský vítr, který víří kolem ostrova.

V březnu až dubnu, kdy hlavní sezóna ustává, se davy lidí rozptýlí a vy budete mít památky téměř sami pro sebe. Vyjdou najevo podzimní barvy a lesy se zahalí do červené, zlaté a oranžové.

V zimě, kdy drsnou krajinu pokrývá silná vrstva sněhu, se otevírají lyžařská střediska a hlavním lákadlem se stávají zimní sporty.

Zdroj: SwoopPatagonia