Posvátné vodopády Kalandula leží v Angole

Přidat na Seznam.cz

Vodopády Kalandula, které leží téměř 400 kilometrů východně od hlavního města Angoly Luandy, jsou považovány za posvátné. Návštěvníci se ponořují do jejich obrovské síly a moci.

Zážitek začíná na parkovišti poblíž vodopádů. I zde, mimo dohled atrakce, mohou návštěvníci cítit energii vyvolanou masivním množstvím vody, které se poblíž řítí ze skal. K vodopádům se přichází po cestě z velkých kamenů, vede k hornímu okraji vodopádů. Odtud je možné získat skutečnou představu o velikosti a síle těchto vodopádů – hukot vody pokrývá šířku 400 metrů, s pádem 100 metrů.

Duchovní historie

Vodopád je obklopen chladným mlžným oparem, který místní popisují jako součást jeho duchovní historie. Je to místo, kde se prováděly rituály proseb o blahobyt, zdraví a prosperitu pro společnost obecně. Kalandula má pouze zlomek šířky Viktoriiných vodopádů, největšího vodopádu Afriky s šířkou přes 1 700 metrů, ale má téměř stejnou výšku s mocným a neúnavným proudem vody.

Aby návštěvníci získali plný zážitek z vodopádů, musí se vydat po strmé a skalnaté stezce, která je zavede na spodek vodopádů. Cesta trvá asi 30 minut. Ti, kteří absolvují tuto cestu, budou odměněni malebným pohledem, který uchvátí jak je, tak i jejich sledující na sociálních sítích. Ocitnou se totiž téměř obklopeni vodopádem ve tvaru podkovy. Většinu dnů také nabízí pohled na duhu tak sytou, že byste se mohli ujistit, že poblíž není hrnec zlata.

Skrytý poklad

Vodopády Kalandula jsou skutečným skrytým pokladem v Angole. A to částečně proto, že nejsou propagovány jako turistická destinace, a také kvůli své poloze. K vodopádům vede pouze jedna silnice posetá výmoly – takže je to dlouhá nerovná cesta, abyste tam dojeli. I když v současné době nejsou v blízkosti vodopádů žádné restaurace ani obchody, což z nich činí jedinou atrakci pro návštěvníky, místní úřady to chtějí změnit.

Přátelské přivítání

Existuje jedna ubytovna – velmi skromný penzion, ale téměř na dokonalém místě. Nazývá se Pousada Quedas de Kalandula a nachází se na horní plošině přímo u kaskádových vod. Hosté, kteří se zde ubytují, mohou vidět vodopády ze svých balkonů a mohou si vychutnat snídani na terase, která také poskytuje malebný výhled na vodopády.

Zdroj: CNN