Rozbíjení kokosových ořechů o hlavu je bolestivý rituál, který se v Indii praktikuje už tisíc let

Přidat na Seznam.cz

Indie je země plná festivalů, které mají usmířit božstvo, připomenout historické události nebo oslavit mezilidské vztahy. Tamil Nadu je vysoce kulturní destinací, která si velmi cení své staré zvyky. Každý monzun slaví festivalem Aadi Perukku, jehož součástí je lámání kokosu o hlavu oddaného.

Tamil Nadu a festival Aadi Perukku

Oddaní, kteří staví chrámy v Tamil Nadu na festivalu Aadi Perukku, mají opravdu zvláštní způsob jak přijímat požehnání od svého Boha pro dobré zdraví a úspěch v nadcházejícím roce. Každý monzun se ve státě Tamil Nadu slaví festival Aadi Perukku, aby vzdal hold životodárné vodě. Významnou součástí tohoto festivalu je uctívání přírody, aby každá rodina mohla dosáhnout boží milosti pro své blaho, mír a prosperitu, uvádí web Hindustant Times.

Bolestivý rituál

Tradice lámání kokosových ořechů na lebkách lidí je také součástí festivalových oslav v určitých částech okresů Karur, Coimbatore a Madurai. Například v den festivalu se tisíce hinduistických oddaných shromažďují před branami chrámu Mahalakshmi v Karur, aby přijali požehnání. Kněz chrámu rozbije kokos na hlavu těchto oddaných, kteří čekají, až na ně přijde řada ve frontě, a prosí každého z nich o dobré zdraví a úspěch, uvádí web Times of India.

Tento rituál samozřejmě lidem způsobuje zranění hlavy. Zatímco někteří z nich spěchají na lékařskou kliniku, aby jim poskytli první pomoc, která by mohla zahrnovat několik stehů, mnoho oddaných se zdrží lékařského ošetření buď z úcty k božstvu, nebo kvůli čirému strachu z vyvolání hněvu božstva.

Historie stará tisíc let

Existují různé příběhy o původu tohoto podivného rituálu. Podle jednoho takového příběhu ho před tisíci lety na tomto místě uctívali oddaní Šivy, protože potřebovali jeho pomoc, ale ani po vyzkoušení všeho se neobjevil, uvádí web Expatriate. Proto si oddaní při srovnání kokosového ořechu s tříokým obličejem Šivy začali lámat kokos o hlavu, aby potěšili božstvo. Šiva se konečně objevil a splnil jejich přání. Tento rituál od té doby pokračuje.

Podle jiné teorie musel být během britské nadvlády jeden z chrámů zbořen a měla zde být postavena železniční trať. Vesničané ale byli proti tomuto kroku. Bylo proto shromážděno asi 187 kamenů velikosti kokosového ořechu. Britové si dali podmínku, že pokud si vesničané dokáží rozbít kámen hlavou, chrám nebude zbořen, což vesničané splnili. Od té doby se v chrámu začal lámat kokos o hlavu. Zajímavé je, že ve skutečnosti je uvnitř chrámu speciální muzeum, kde je vystaveno několik kamenů ve tvaru kokosu.

zdroj: Hindustant Times, Times of India, Expatriate