Vinice Šobes je jedna z nejstarších a nejlepších vinic v České republice

Přidat na Seznam.cz

Televize Nova minulý týden na své obrazovky uvedla reprízu oblíbeného snímku 3Bobule a v současné době si diváci Primy mohou už několik týdnů užívat seriálu Vinaři. Slyšeli jste ale už o vinici Šobes, která je jedna z nejstarších vinic u nás?

Kde Šobes leží?

Vinici Šobes najdete na úbočí skalního ostrohu řeky Dyje, uvádí web KudyZNudy. Díky této poloze zde zrají tak výtečné hrozny, které Šobes zařadily mezi deset nejlepších evropských vinic! Plocha viniční trati činí zhruba 16 hektarů, z čehož se zde vinná réva pěstuje na ploše asi 11 hektarů.

V období od dubna do září zde můžete tak ochutnat šobeská vína z produkce Znovíno Znojmo. Tato lokalita byla k pěstování vinné révy využívána již ve středověku. A v 19. století místní víno bylo oblíbené natolik, že bylo dokonce dodáváno na císařský dvůr, ale i do vídeňských restaurací.

Historie vinice

Pokud se rozhodnete vinici navštívit, pak si všimnete, že části svahu dělí kamenné terasy. Tyto žulové kameny zde jsou umístěné bez použití malty. První terasy zde byly postaveny v 17. .století po třicetileté válce a kameny mají zabránit erozi svahu.

Pod vrcholem se také v minulosti nacházel meruňkový sad, který je dnes ale opuštěný. Na úpatí můžete také zahlédnout pozůstatky vinný sklepů. Pěstování vinné révy se zde dařilo až do počátku 20. století. Bohužel ale v roce 1905 vinice v okolí Hnanic a Šatova postihla ničivá epidemie způsobená mšičkou révokaz. Vinice tak musela všechny keře zlikvidovat, pořezat, vyklučit a spálit.

Teprve v roce 1925 zde bylo osázeno prvních 5 hektarů. Ale po druhé světové válce zde zbyly jen necelé tři hektary. Jednalo se o malé soukromé vinohrádky, které jejich majitelé obdělávali ručně. A tento způsob pěstování se dochoval dodnes.

V poválečných letech ale vinohrad pustl a výsadba byla zastavena. Mezi lety 1969 až 1976 se JZD Podolí a JZD Bezkov nicméně rozhodly vinici znovu osázet a obnovit její věhlas. Jelikož byl ale svah suchý, do vinice bylo zavedeno zavlažovací zařízení a také zde byly vytvořeny nové terasy.

Díky lokaci zde vinná réva produkuje jedny z nejlepších hroznů

Řeka Dyje, která územím protéká, zde hraje důležitou roli. Během teplých dnů a chladných nocí se zde tvoří mlhy, jejichž vlhkost je dobrá především pro půdu. Toto mikroklima se tak podobá podmínkám v údolí francouzské Rhôny. Na úkor toho si zde můžete vychutnat Rýnský ryzlink, Rulandské bílé nebo Pálavu či Sauvignon.

Kudy se vydat na Šobes?

Pokud se sem vydáte autem, nechte ho na parkovišti v kopci nad obcí Hranice z rozcestí Fládnická, radí web VýletyZábava. Cestou zpátky se zde můžete zastavit u stánku s občerstvením nebo si zakoupit víno. Vyrazte po žluté turistické značce ve směru k vinici. Jděte na rozcestí Na Fládnické cestě, kde zabočte doprava a pokračujte po žlutém označení do údolí Dyje.

Pod kopcem u rozcestí Pod Šobesem můžete narazit na již nevyužívaný mlýn, který byl v minulosti hotelem Gruber. Po pár desítkách metrů dorazíte k lávce, kde zabočte doprav na visutý most a jděte po červeném značení. Na druhém břehu na vás čeká přibližně 100 metrové stoupání po ne příliš vřelé cestě na okraj vinice Šobes. Dále můžete pokračovat po cyklostezce do kopce. Vrátit se lze pak po stejné cestě.

Zdroj: kudyznudy.cz, vylety-zabava.cz, Youtube