Zajímavý ideál krásy kmene Himba: Ženy chodí natřené načerveno

Přidat na Seznam.cz

Kmen polokočovných pastevců známý jako Himba léta přitahuje fotografy na pustý severozápad Namibie. Těchto „pár“ členů kmene totiž praktikuje něco, co jinde na světě neuvidíte. Jejich ideálnem krásy jsou ženy natřené načerveno.

Domorodý kmen bez moderních technologií

Tato domorodá skupina žije především v severní Namibii v polokočovném, pasteveckém životním stylu, uvádí web Insight Vacations. Himba nebo Ovahimba má odhadovanou populaci asi jen 50 000 lidí žijících v severní Namibii, v regionu Kunene (dříve Kaokoland) a na druhé straně řeky Kunene v Angole.

První osídlení lidu Himba lze vysledovat do počátku 16. století, kdy překročili angolskou hranici a za svou novou vlast si vybrali Kaokoland. Himbové jsou převážně chovatelé dobytka a své bohatství počítají do počtu kusů ve stádě. Také pěstují plodiny živené deštěm, jako je kukuřice a proso. Dobytek je pro ně hlavním zdrojem mléka a masa, píše web Atlas of Humanity. Farmaření i celý způsob života zvládají bez moderních technologií.

Červené ženy jsou dokonalé, život ale mají těžký

Ženy a dívky vykonávají pracnější práci než muži a chlapci, jako je nošení vody do vesnice, hliněné omítání domů, sbírání palivového dřeva, ošetřování vinice a zajištění bezpečných dodávek mléka, vaření a servírování jídel, stejně jako vyrábění oděvů a šperků. Odpovědnost za dojení krav a koz leží také na ženách a dívkách. Ženy se starají i o děti a to často i o cizí. Hlavním úkolem mužů je pastevectví, kdy jsou muži často na delší dobu mimo rodinný dům, pak také porážení zvířat, stavba a pořádání rad s vesnickými kmenovými náčelníky.

Ačkoliv je takový život jistě náročný, ženy tohoto kmene nikdy nezapomínají na krásu. Existuje mnoho spekulací o původu otjize, někteří tvrdí, že má chránit pokožku před sluncem nebo odpuzovat hmyz. Himbové však říkají, že jde pouze o estetický aspekt, jakýsi tradiční make-up, který ženy aplikují každé ráno, když se probudí, píše CNN.

Otjize je směsí máslového tuku a okrového pigmentu, a je považována především za vysoce žádanou estetickou kosmetiku, symbolizující sytě červenou barvu země a krev jako podstatu života a je v souladu s dokonalým ideálem krásy Himba.

zdroj: CNN, Atlas of Humanity, Insight Vacations